Downtime analyse

De duur van immobilisatie van assets analyseren en de impact van correctieve events op de vloot meten

Meer dan een week geleden bijgewerkt

Met de functie Downtime Analyse kan je de stilstandtijd van je vloot analyseren en meten, de stilstandtijd van je assets bijhouden en helpt je de hoofdoorzaak van bepaalde defecten te achterhalen of de bron van het probleem te lokaliseren.

Om de belangrijkste defectoorzaken van correctieve events te categoriseren en de stilstandtijd van de vloot in de module "Downtime Analyse" te kunnen analyseren, moet je eerst foutcategoriegroepen in het administratiepaneel instellen.

Groupen van foutcategorieën

Als je een Railnova bedrijfs admin bent, kunt je groepen van foutcategorieën aanmaken door in het admin menu te navigeren naar Railfleet, dan groepen van foutcategorieën onder de sectie onderhoudsgegevens.

Op de overzichtspagina staan alle groepen foutcategorieën die door jouw organisatie zijn aangemaakt. Om een nieuwe aan te maken, klik je op de groene knop "Groep van foutcategorieën toevoegen".

Er verschijnt een nieuw venster waarin men het volgende moet definiëren:

• sleutel: dit kan een getal, een tekst of een combinatie daarvan zijn

• label: in minstens één van de beschikbare talen (Engels, Frans, Nederlands, Duits, Italiaans of Zweeds)

• bedrijf: de bedrijfsnaam is al vooraf gedefinieerd, en dit is de enige die uit de dropdown-lijst gekozen kan worden. Hier zijn geen verdere acties van je vereist.

• foutcategorieën: voeg een nieuwe toe door op de blauwe link "Nog een foutcode toevoegen" te klikken. Het is belangrijk om het vakje "actief" aan te vinken om de categorieën te activeren, zodat ze bij het afsluiten van een correctieve event en in de Downtime Analyse verschijnen.

• voeg een sleutel toe die zowel een nummer als een tekst kan zijn. (elke sleutel moet een andere naam hebben en mag niet identiek zijn).

• voeg een naam toe (let op: alle namen moeten verschillend zijn en mogen niet identiek zijn).

Als je klaar bent met het invullen, vergeet dan niet op de blauwe knop "Opslaan" rechtsboven in je scherm te klikken.

Nadat de foutcategorieën zijn ingesteld, is het veld foutcategorie automatisch beschikbaar bij het sluiten van een defectmelding. Kies gewoon een foutcategorie uit de keuzelijst voor het sluiten van de event.

Let op: Je kunt een foutcategorie alleen voor de assets kiezen waarvan je bedrijf de ECM is.

Zelfs als je geen toegang hebt tot deze module, verschijnt het veld wanneer je een correctief event sluit, maar het veld blijft standaard leeg en er is geen actie van je vereist.

Het is ook mogelijk dat wanneer je een correctief event sluit, het veld met de foutcategorie verschijnt en categorieën in de keuzelijst staan, maar dat jouw bedrijf die categorieën niet heeft aangemaakt. Dit betekent dat een ander bedrijf ECM van het asset is en dat dat bedrijf zijn eigen foutcategorieën heeft aangemaakt.

Zodra je je foutcategorieën hebt ingesteld en deze in je correctieve events gebruikt, kun je beginnen met het analyseren van de gegevens in de module "Downtime-analyse".

Downtime Analyse

De module Downtime Analyse is rechtstreeks beschikbaar op de homepage onder de sectie Railfleet.

Mocht je nog geen toegang hebben en ben geïnteresseerd in deze module, neem dan contact op met ons Sales team.

De pagina Downtime Analyse is onderverdeeld in drie secties:

• Filters

• Diagrammen

• Events om te categoriseren

Filters

Met de filters kan je je zoekopdracht beperken tot

• asset(s) of assetklasse(n)

• label(s)

• status impact (geïmmobiliseerd, operationeel, beperkt gebruik)

• tijdspanne (je kunt een aangepaste periode instellen door de gegevens handmatig in te voeren of een van de snelkeuzes nemen, bv. gisteren, vandaag, laatste uur, enz.)

• an events op nummer via de zoekbalk zoeken

Diagrammen

Om de downtime van de assets te analyseren, kunt je gegevens bekijken en analyseren, die in drie verschillende overzichten worden gevisualiseerd:

• impact status

• duur van immobilisatie

• impact op het verkeer

Met een klik op het betreffende tabblad kunt je tussen de diagrammen schakelen.

Impact status

De informatie onder het tabblad impactstatus toont de meest voorkomende defecten en storingen van de vloot.

Het geeft de impact op de assetstatus per categorie weer. Als je de filters in de hoek rechtsboven gebruikt, zoals aangegeven in de afbeelding hieronder, kunt je de resultaten per operationele status visualiseren: geïmmobiliseerd (rood), operationeel (groen) en beperkt gebruik (oranje).

Als je met de muis over een foutcategorie beweegt, kunt je er meer inzicht in krijgen en zien hoeveel defectmeldingen in de bekeken tijdsperiode hebben plaatsgevonden en wat hun invloed op de operationele status was.

Duur van de immobilisatie

Dit overzicht toont de immobilisatietijd per categorie: dit heeft alleen betrekking op de duur van de operationele status "geïmmobiliseerd".

Door met de muis over een foutcategorie te zweven, krijg je meer inzicht en kunt je zien hoeveel dagen van immobilisatie door deze foutcategorie in de beoordeelde periode zijn ontstaan.

Impact op het verkeer

Impact op het verkeer toont de impact op het verkeer voor elke categorie.

Als je met je muis over een foutcategorie zweeft, krijg je er meer inzicht in en kunt je zien in hoeveel gevallen het helemaal geen invloed had, in hoeveel gevallen de trein vertraging opliep of werd geannuleerd, of een reddingsverzoek werd ingediend.

Te categoriseren events

Je kunt de events ook direct in de module Downtime Analysis categoriseren door naar de lijst met events te navigeren en te filteren op de geopende datum (nieuwste naar oudste). Hier zie je alle open en gesloten events om te categoriseren.

• Als de event open is: je kunt een foutcategorie uit de keuzelijst selecteren en op OK klikken. Zo kan je een categorie aan een event toewijzen, zelfs zonder hem te sluiten. Je kunt een foutcategorie op de pagina Downtime-analyse voor een open event selecteren, maar deze verschijnt niet in het event zelf. Wanneer je de event sluit, moet je nog steeds een foutcategorie selecteren! Een event hier categoriseren heeft alleen zin als je wilt dat het geopende event in de Excel-download verschijnt (zie hieronder).

• Als de event gesloten is: je kunt op het pen-icoontje klikken, een foutcategorie in de keuzelijst selecteren en op OK klikken.

Exporteren naar Excel

Wanneer je in de module Downtime-analyse werkt, heb je de optie om je gefilterde zoekresultaten naar Excel te exporteren door op de blauwe knop "Exporteren naar Excel" rechts boven de lijst met events te categoriseren aan de rechterkant van je scherm te klikken.

Een zeer gedetailleerd rapport toont het volgende:

• de naam van de locomotief

• de klasse van de locomotief

• de status van de event

• omschrijving

• de vaststelling

• de datum waarop het werd geopend

• de datum waarop het werd gesloten

• de naam van de bijbehorende foutcategorie

• classificatiestatus

• impact op het verkeer

• impact op de status

• duur in dagen

Let op: er verschijnen alleen events met een foutcategorie in het geëxporteerde bestand.