Een voertuigvoorbereiding aanmaken

Hoe een voertuigvoorbereiding op de admin pagina aanmaken

Meer dan een week geleden bijgewerkt

Als je een snelle onderhoudsbeurt tussen ploegenwissels of een uitgebreide onderhoudsbeurt voor en na het gebruik van het voertuig moet documenteren, kunt je dit dankzij de module Voertuigvoorbereiding doen.

De voorbereidingen zijn volledig aan je behoeften aanpasbaar. Let op: Alleen de operator kan de voortuigvoorbereidingen configureren die beschikbaar zijn voor de assets die hij exploiteert. Voertuigvoorbereidingen zijn niet gekoppeld aan de ECM of de eigenaar van de assets.

Ga eerst naar het admin paneel en vervolgens naar "Voertuigvoorbereiding -> Preparation types". Klik daarna op de knop "Preparation type toevoegen" rechtsboven op de pagina om een nieuw preparation type toe te voegen.

Geef een naam aan je preparation type in ten minste een van de beschikbare talen, en voeg een periodiciteit in uren toe.

Als de preparation afhankelijk van kilometers is en niet van uren, zet dan gewoon 0 voor de periodiciteit.

Je kunt ook aangeven of dit voorbereidingstype (preparation type) alleen voor een bepaalde asset type moet worden uitgevoerd. Als je dit veld leeg laat, is het dan voor alle voertuig typen beschikbaar.

Klik op "Opslaan" om je nieuwe asset preparation aan te maken. Je moet nu de stappen definiëren.

Een preparation step toevoegen

De preparation stappen bepalen wat je moet doen en controleren wanneer je op het voertuig bent. Ga naar "Voertuigvoorbereiding -> Preparation steps", klik dan op de groene knop "Preparation step toevoegen".

Voer een sleutel (zonder spaties) en een label in en selecteer vervolgens bij welk voorbereidingstype deze stap hoort.

Houd er rekening mee dat elke stap een andere sleutel binnen hetzelfde voorbereidingstype moet hebben.

Klik vervolgens op "Nog een Preparation Conformity Check toevoegen" om te bepalen wat er op het voertuig gecontroleerd moet worden.

Preparation level checks toevoegen

Als je een stap wilt toevoegen om niveaucontroles (van brandstof, olie, enz.) uit te voeren, kunt je deze niveaucontroles (level checks) aan een bestaande voorbereidingsstap (preparation step) toevoegen of er een nieuwe voor creëren.

In de preparation step, of het nou een nieuwe is of bestaande, klik op "preparation level check toevoegen" voor elke niveaucontrole die je wilt uitvoeren.

Klik op "Opslaan en verder bewerken" rechtsboven in je scherm zodat het systeem de level check formulieren correct aanmaakt.

Je kunt dan op "Bewerken" naast je voorbereiding niveaucontrole klikken om te definiëren wat er voor elk niveaucontrole moet verschijnen:

Dit opent een controlpaneel voor de niveaucontrole (level check) met vooraf ingevulde informatie (key, label en voorbereidingsstap).

Voeg een preparation level entry toe (brandstof, olie, zand, water, enz.), en voeg vervolgens de opties voor het voorbereiding niveaucontrole toe. Dit zal de schaal zijn die je kunt selecteren wanneer de bereiding op het voertuig (b.v. leeg, halfvol, vol, enz.) uitgevoerd wordt.

Je kunt dan naar de stap van de voorbereiding teruggaan om de andere niveaucontroles te bewerken, of gewoon naar "Voorbereiding niveaucontroles" (asset preparation level checks) op het administratiepaneel gaan om toegang tot alle niveaucontroles te krijgen en deze dan te bewerken:

Je kunt zoveel voorbereidingssteppen en niveaucontroles toevoegen als je nodig hebt, deze per onderwerp scheiden of ze allemaal in één voorbereidingsstap stoppen.

Een voertuig kan zoveel voorbereidingstypes hebben als je nodig hebt.

Als je klaar bent met het aanmaken van de voorbereiding en alle stappen en/of niveaucontroles zijn ook aangemaakt, kunt je deze vanuit het digitale logboek starten.

Hoe start je een voertuigvoorbereiding

Ga naar het digitale logboek en selecteer het voertuig. De beschikbare voorbereidingtype(n) worden onder de restricties en boven de kaart weergegeven.

Klik op de voorbereiding die je wilt starten en volg de stappen.

Kan je de voertuigvoorbereiding niet starten?

Heb je op de voorbereiding geklikt die door jou of een van de andere administratoren van je bedrijf is aangemaakt, maar kon je de voertuigvoorbereiding niet starten? Dit komt omdat je huidige Railnova-account niet de benodigde permissies heeft om deze actie uit te voeren. Neem indien nodig contact op met een van de Railnova-beheerders van je bedrijf en vraag hem of je account kan worden bijgewerkt.

Controleer de permissies van je beheerdersrol en pas ze aan om het aanmaken van voertuigvoorbereiding toe te laten.

Een voertuigvoorbereiding starten

Nadat je op de voertuigvoorbereiding hebt geklikt, zie je bovenaan de verschillende voorbereidingsstappen (bv. dagelijkse controle, veiligheidscontrole, enz.) die je hebt aangemaakt.

Je kunt "Conform" of "Niet conform" selecteren en indien nodig, een omschrijving toevoegen. Als je een lange checklist hebt waar alles conform is, gebruik dan gewoon de blauwe link "Markeer alles als conform".

Een pagina met niveaucontroles ziet er als volgt uit:

Als je klaar bent, vergeet dan niet om op de blauwe knop "Next" rechtsonder in je scherm te klikken.

Zodra je op de bevestigingspagina komt, ziet je een overzicht van wat conform is of niet. Hier kan je ook de niveaucontroles weergeven of verbergen, en bovendien hebt je de mogelijkheid om de operationele status (indien nodig) te wijzigen.

Klik op "Finish" om de voorbereiding af te ronden en terug te gaan naar de asset logboek pagina. Je zult in het overzicht zien dat de voorbereiding is uitgevoerd en hoe lang deze nog geldig is.

Zodra de tijd tussen twee voorbereidingen van hetzelfde type voorbij is, wordt deze in het digitale logboek als "Vervallen" gemarkeerd.

Klik op de voorbereiding die je wilt starten. Je ziet de resultaten van de vorige voorbereiding (indien beschikbaar) en een knop rechtsboven "Voertuigvoorbereiding starten":

Je kunt dan de stappen volgen om een nieuwe voorbereiding te voltooien.